총 게시물 522건, 최근 0 건

[2010.11.29] 목성에 다시 나타난 어두운 띠

왜 목성에서 행성의 원형 구름이 사라졌다가 다시 나타날까요? 비록 궁극적인 목적은 알수 없지만, 행성기상학자들은 무엇이 일어나는지 더 잘 이해하기 시작했습니다. 올해 초, 예기치 않게, 목성의 어두운 남쪽 적도 띠가 사라졌습니다. 변화는 대부분의 시간을 목성관측에 할애하는 아마추어들에게서 처음 발견되었습니다. 이와 같이 자세하게 변화가 기록된 적은 없었지만 남쪽 적도 띠는 전에도 색깔변화가 있었습니다. 상세하게 전문적으로 관측하면 높이 비행하는 밝은 색 암모니아 기반 구름이 행성주위를 돌고 어두운 띠를 형성하고 있습니다. 이제 그 밝은 구름이 흩어지고, 다시 낮은 어두운 구름을 드러냅니다. 2주전에 찍은 붉은 색으로 묘사된 위의 적외선 사진을 보면, 강렬한 폭풍시스템이 돌아오는 어두운 띠위에서 활성화 되는 것을 볼 수 있습니다. 현재 목성의 구름들이 내는 오페라의 지속적인 관찰을 통해 우리의 이해는 계속되어야 할 것입니다.

Dark Belt Reappearing on Jupiter
Credit: NASA's JPL, U. Oxford, UC Berkeley, Gemini Obs. (North), USC Philippines

Explanation: Why are planet-circling clouds disappearing and reappearing on Jupiter? Although the ultimate cause remains unknown, planetary meteorologists are beginning to better understand what is happening. Earlier this year, unexpectedly, Jupiter's dark Southern Equatorial Belt (SEB) disappeared. The changes were first noted by amateurs dedicated to watching Jupiter full time. The South Equatorial Band has been seen to change colors before, although the change has never been recorded in such detail. Detailed professional observations revealed that high-flying light-colored ammonia-based clouds formed over the planet-circling dark belt. Now those light clouds are dissipating, again unveiling the lower dark clouds. Pictured above two weeks ago, far infrared images -- depicted in false-color red -- show a powerful storm system active above the returning dark belt. Continued observations of Jupiter's current cloud opera, and our understanding of it, is sure to continue.

전승열 2010-11-29 (월) 21:21
'하루 종일 목성관측에 바치는 아마추어들에게서 '란 부분을 '모든 혹은 대부분의 시간을 목성관측에 할애하는 아마추어들에 의해'라고 고치면 매끄럽지 않을까요?
댓글주소
이수현 2010-11-29 (월) 22:22
네 수정하도록 하겠습니다~
댓글주소

총 게시물 522건, 최근 0 건